Simple And Super Delicious Caramelized Banana Crepe
Cuti
sekolah hari tu balik ke Johor. Mak mentua banyak bagi bawa balik pisang. Jadi,
banyak benor stok pisang di rumah. Kepala nih duk mencari ilham nak masak
ape la dengan pisang-pisang ni. Saya tengok pisang, pisang tengok
saya..hahaha..
Asyik-asyik cekodok, pengat..ok lah buat western la plak. Jadilah crepe pisang. Simple je resepinya, yang penting sedap. Tak sampai lima minit dah lesap crepe. Sedap la maknanye tuh. Anak-anak duk memuji sedapnya umii..
Untuk sukatan guna measurement cup ye.
Super Delicious Caramelized Banana Crepe
10 keping crepe
Bahan-Bahan
Caramelized Banana
4 sudu besar butter
6 biji pisang - potong kecil
3 sudu besar brown sugar
2 sudu besar susu pekat
* boleh kurangkan sukatan brown sugar dan susu pekat kalau suka kurang manis.
* boleh kurangkan sukatan brown sugar dan susu pekat kalau suka kurang manis.
Crepe
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar Lazz Susu Kambing Asli
11/2 cawan air
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar butter - cairkan
secubit garam
Cara masak
Caramelized Banana
1. Masukkan butter dan brown sugar dalam non stick pan.
2. Bila gula dah agak cair,
masukkan pisang dan susu pekat. Biarkan seketika, bila nampak dah agak
sebati tutup api. Jangan lama-lama sangat nanti pisang jadi terlalu
lembik.
Crepe
1. Masukkan semua bahan-bahan crepe ke dalam blender. Kemudian rehatkan adunan selama 30 minit.
2. Panaskan non-stick pan. Saya gunakan
pan yang kecil. Kemudian dalam satu senduk kecil tuangkan adunan dalam pan.
Layangkan kuali supaya adunan tersebar rata.
3. Masak hingga kering, tak perlu
terbalikkan.
4. Ambil sekeping crepe, letakkan inti
di tengah. Cara lipat ikut pada kreativiti masing-masing.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment